Reciclarea otelului

reciclarea otelului - infografic

De zeci de ani industria siderurgica reduce nevoia utilizarii de material brut si incurajeaza reciclarea otelului. Acest material este cel mai reciclat de pe planeta. Mai mult decat toate celelalte materiale (hartie, plastic, aluminiu, sticla) combinate.

Uimitoarele proprietati metalurgice ale otelului permit reciclarea sa continua, fara degradarea randamentului de la un produs la altul. Astfel, utilizarea de otel reciclat conduce la economii in ceea ce priveste energia si utilizarea de material brut, in cazul in care productia bazata pe minereu poate fi evitata.

Doua din trei tone de otel nou sunt produse din otel vechi. Utilizarea de minereu este, inca, necesara deoarece multe produse din otel raman in serviciu (in calitate de bunuri de folosinta indelungata) zeci de ani, timp in care cererea de otel in intreaga lume continua sa creasca.

Reciclarea otelului pentru constructii

In domeniul constructiilor o alta forma de reciclare o constituie reutilizarea produselor din otel. Otelul nu este re-topit, ci intra intr-o noua faza de utilizare a produsului. Acest proces ofera un beneficiu ecologic chiar mai mare decat reciclarea in sine.

Multe produse din otel pot fi reutilizate cu usurinta. H Metal va pune la dispozitie diverse diametre de teava recuperata. Aceasta teava provine din retele de gaz, apa sau transport titei si poate fi utilizata pentru: subtraversari, cofraje metalice, piloti forati sau podete.

In anii ’70 – ’80 otelariile aveau nevoie de 144 kg de material brut pentru a obtine 100 kg de otel. Investitiile in cercetare si imbunatatirile tehnologice au facut ca astazi in industria siderurgica sa fie nevoie doar de 115 kg material brut pentru a obtine 100 kg de otel. Din 1975 pana in 2005, consumul mediu de energie pe tona de otel brut produsa a scazut cu aproximativ 50%.

Din punct de vedere al mediului, reciclarea otelului are un impact enorm asupra reducerii emisiilor de CO2. Dintre gazele cu efect de sera, dioxidul de carbon (CO2) este relevant pentru industria siderurgica. Reciclarea reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizata prin extragerea si prelucrarea minereurilor. Potrivit Asociatiei Mondiale a Otelului fiecare tona de otel reciclat reduce in medie 1,5 tone de emisii CO2 si 13 gigajouli de energie primara.

Articole similare:

Istoria otelului

Procedee moderne de fabricare a otelului

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian