Situatia industriei siderurgice in Europa

Situatia industriei siderurgice in Europa este modelata atat de razboiul din Ucraina, cat si de preturile crescute la energie.

Situatia industriei siderurgice - Europa
Sursa foto ft.com

Situatia industriei siderurgice in Europa – Rusia

Rusia fura otel in valoare de 600 de milioane de dolari din fabricile si porturile din Ucraina. Declaratia apartine sefului celei mai mari firme siderurgice din Ucraina, Metinvest.

El a declarat ca surse publice si informatorii proprii ai companiei au raportat ca otelul este transferat in Rusia. Apoi este vandut pe pietele interne sau in tari din Africa si Asia.

„Ceea ce fac ei este practic sa jefuiasca. Ei nu fura doar produsele noastre, dar unele dintre aceste produse apartin deja clientilor europeni.”, a declarat domnul Ryzhenkov pentru BBC.

Compania documenteaza cat de mult posibil furtul si se pregateste sa ia masuri legale in viitor.

„La un moment dat, rusii se vor confrunta nu numai cu instantele internationale, ci si cu instantele penale. Si vom merge dupa ei cu orice avem”.

Situatia industriei siderurgice in Europa – Germania

Piata germana de otel se pregateste sa faca fata aprovizionarii reduse cu gaz in septembrie. Debitul Nord Stream 1 a fost redus la doar 20% din capacitatea instalata.

Marele cumparator de otel BMW a declarat ca ar putea reduce si mai mult consumul de gaz pentru o perioada limitata de timp. Fara a „periclita fiabilitatea aprovizionarii la locatiile sale din Germania”.

Cel mai mare producator de otel din Germania, ThyssenKrupp, a declarat ca nu isi poate transforma procesele de productie de la gaze naturale la titei sau carbune. Astfel ca s-ar putea confrunta cu opriri si daune tehnice in cazul unei penurii de gaz. Reprezentantii companieie au declarat ca pot face fata unei productii restrictionate „intr-o anumita masura”.

In prezent impactul real al preturilor mai mari ale gazelor pe piata ramane limitat. Cu toate acestea, costurile de conversie pentru obtinerea de otel laminat la cald au crescut.  Cauza fiind costurile mai mari ale energiei.

Producatorii de otel laminat la cald spun ca costurile de conversie sunt acum de 150-170 EUR/t. Gazul si electricitatea reprezentand aproximativ jumatate din aceasta. De obicei, energia reprezinta 25-30% din costurile de conversie.

Din cauza apropierii sale de conflict, atat din punct de vedere geografic, cat si politic, productia industriala germana este deosebit de modesta. Laminoarele interne au redus productia la 3,2 milioane de tone de otel brut, in iunie. In scadere cu 7% fata de perioada similara din 2021 .

Alte tari din Europa

Stocurile la distribuitorii de otel sunt crescute din cauza achizitiilor de panica facute in martie si aprilie. Aceste achizitii sunt in mare parte la valori considerabil mai mari decat ofertele actuale de la producatorii din UE.

Europa intra in perioada de vacanta, cand cererea de otel scade in mod traditional.

Reducerea productiei in aceasta perioada atenueaza o parte din presiunea negativa asupra valorilor de baza. Numai acest lucru nu va fi suficient pentru a sustine preturile. O redresare se va produce doar odata ce cumparatorii trebuie sa-si reinnoiasca stocurile, dupa perioada concediilori.

Productia de otel brut italian a scazut cu 14,2%, de la an la an, ajungand la 1,8 milioane de tone, in iunie. Fabricile si-au restrictionat sever productia pentru a aborda problemele legate de supracapacitate si scaderea cererii.

In Turcia productia de otel a avut, de asemenea, de suferit. In iunie productia este de 2,9 milioane de tone, in scadere cu 13,1%, de la an la an.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian