Situatia intre ArcelorMittal si guvernul italian s-ar putea incheia in instanta

Akshmi Mittal si-a dezvoltat compania, ArcelorMittal - cel mai mare producator de otel din lume, printr-o serie de preluari in intreaga lume. Cea mai cunoscuta fiind probabil mega-fuziunea din 2006 cu Arcelor, atunci cel mai mare producator de otel din Europa.

Insa preluarea Ilva o fabrica masiva de otel din Taranto, in sudul Italiei venita la pachet cu problemele birocratice si legale l-au determinat luna trecuta pe domnul Mittal sa se indeparteze de acordul incheiat cu guvernul italian in urma cu un an.

Principala plangere a  ArcelorMittal  este ca guvernul italian a eliminat un scut legal preexistent care i-a acordat imunitate de sub urmarirea penala pentru riscurile de mediu in timp ce a efectuat curatarea la Taranto.

Din aceasta cauza guvernul de la Roma si ArcelorMittal sunt la un pas de o lupta legala. Ilva angajeaza direct aproximativ 8.200 de lucratori intr-una dintre cele mai putin prospere zone din Italia.

„Scopul … este sa ajungem la un nou plan industrial, cu noi solutii de productie si noi tehnologii ecologice care sa permita efortul facut pentru curatarea mediului”, a declarat primul ministru italian  Giuseppe Conte.

Declaratia sa a venit dupa o intalnire la Roma cu directorul executiv Lakshmi Mittal, si cu fiul sau, Aditya Mittal, seful financiar al grupului si CEO al ArcelorMittal Europe.

“Discutiile vor continua cu scopul de a ajunge la un acord cat mai curand posibil pentru o productie de otel durabila la Taranto”, se arata intr-un comunicat ArcelorMittal.

Ministrul economiei italiene, Roberto Gualtieri, a declarat ca intalnirea a creat conditiile potrivite pentru un rezultat pozitiv la Ilva si pentru un plan de investitii care sa combine dezvoltarea industriala si garantiile de mediu. Fara afi prea optimist, acesta a considerat ca este posibil sa nu ajunga in instanta si sa rezolve criza de la Ilva cu relansarea companiei cu ArcelorMittal.

De asemenea, Conte a declarat ca imunitatea juridica nu a fost discutata in cadrul reuniunii, dar este deschis ca statul sa joace un rol direct in Ilva, avand in vedere importanta sa pentru economia italiana. Roma este pregatita sa adopte masuri pentru a sprijini lucratorii Ilva, a spus Conte, adaugand ca trebuie mentinut cel mai inalt nivel de angajare.

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply