Comportarea stalpilor din otel

Stalpii sunt elemente verticale care preiau incarcarile date de plansee, grinzi sau alte elemente care se reazama pe ei si le transmit fundatiilor. Fac parte dintre elementele de rezistenta structurale care asigura rezistenta si stabilitatea cladirilor. Iar lungimile lor sunt mai mari decat dimensiunile sectiunilor transversale.  Acestia transporta sarcina, in principal, prin comprimare axiala.

Exista mai multe tipuri de membri de compresie, coloana (stalpul) fiind cel mai cunoscut. Stalpii din otel sunt adesea zvelti datorita rezistentei ridicate a materialului.

Stalpi din otel – confectionarea si utilizarea acestora

Acestia se utilizeaza in alcatuirea halelor industriale sau a constructiilor civile cu schelet metalic.

Stalpii metalici sunt folositi in general la structurile care au condiitii deosebite de incarcare si/sau exploatare. Stalpii metalici pot fi realizati cu diferite forme in sectiune transversala. Asta in functie de tipurile de produse din otel ce se folosesc la executarea acestora. Astfel stalpi metalici pot fi realizati avand sectiunea transversala simpla sau compusa.

Tipuri de stalpi metalici

Dupa forma sectiunii transversale: stalpi cu sectiune dreptunghiulara, stalpi cu sectiune patrata, stalpi cu sectiune “T”, stalpi cu sectiune dublu “T”, stalpi cu sectiune “L”, stalpi cu sectiune in stea , stalpi cu sectiune circulara, stalpi cu sectiune tubulara;

In practica, esecul unui stalp din otel este asociat cu flambajul; acest lucru este legat zveltetea stalpului.

Comportamentul la flambaj este astfel caracterizat de deformațiile dezvoltate intr-o directie (sau plan) normala data de incarcare care le produce. Cand incarcarea aplicata este crescuta, deformarea la flambaj de asemenea creste. Flambajul apare mai ales la membrele supuse unor forte de compresiune. Rezistenta unei sectiuni transversale la flambaj este reprezentata de raza sa de rotire.

Pentru proiectarea halelor metalice usoare din domeniul constructiilor civile, industriale, agricole si a altor tipuri de structuri metalice usoare se recomanda:

– distributia stalpilor in planul constructiei sa fie cat mai uniforma; in cazul in care, din ratiuni functionale, este necesara eliminarea unui stalp, se recomanda amplasarea unor grinzi de sustinere care sa asigure continuitatea structurii.

– stalpii se realizeaza cu sectiune constanta sau variabila pe inaltime, folosindu-se: profile laminate, sectiuni compuse prin sudare, ajurate, sau profile cu pereti subtiri formate la rece.

In practica, coloanele sunt supuse la o combinatie de compresie si indoire.

Rezistenta la flambaj si stresul real sunt legate de dimensiunea sectiunii transversale. De aceea trebuie sa fie utilizate procedurile de proiectare iterative.

Forma cea mai eficientă pentru un stalp este sectiunea goala circulara, urmata de teava patrata.

Pentru a obtine o oferta si informatiile referitoare la stalpii din otel, va invitam sa ne contactati pe adresa de email office@h-metal.ro.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian