Tarifele europene privind otelul inoxidabil afecteaza China si Taiwan-ul

Uniunea Europeana a impus tarife de 25,2 % pentru otelul inoxidabil din China si Taiwan. Toate acestea pentru a reduce competitia pentru producatorii din UE, cum ar fi Acerinox SA și Outokumpu Oyj. Actiunile otelului din Europa au crescut dupa acest anunt. Taxele sanctioneaza exportatorii chinezi si taiwanezi de produse plate laminate la rece pentru presupusa practica cunoscuta sub numele de dumping. Acest tip de otel este utilizat in foarte multe aplicatii, de la lifturi si tancuri la cazane si echipamente de bucatarie.

Producatorii din UE, printre care se numara, de asemenea, Acciai speciali Terni SpA si Aperam, au suferit „un prejudiciu material”. Ca urmare a importurilor din China si Taiwan, a declarat Comisia Europeana (CE), autoritatea comerciala a celor 28 state ale UE (cu sediul la Bruxelles).

Noile tarife pentru otelul inoxidabil

Noile taxe sunt in vigoare pentru sase luni si poate fi prelungite timp de cinci ani. Acest fapt poate reinvia tensiunile comerciale dintre UE si China privind otelul. Dupa sapte ani de cand producatorii europeni s-au plans ca unii competitori chinezi au introdus pe piata din Europa o gama de produse sub pretul pietei. Fapt care a determinat o serie de anchete antidumping.

Una dintre aceste anchete a acoperit produsele plate laminate la rece din otel inoxidabil. Si a fost inchisa in 2009, fara impunerea de taxe antidumping de catre UE.

Taxele antidumping impotriva Chinei variaza de la 24,3 % la 25,2 %, in functie de companie. Iar taxele impotriva Taiwanului variaza de la 10,9 % la 12 %. Actiunile au crescut cu 7% pentru Outokumpu la Helsinki, dupa ce Comisia Europeana a publicat decizia sa. Aperam a castigat 8,6 % la Amsterdam si Acerinox urcat cu 5,2 % in Madrid. Protectia comerciala este rezultatul preliminar al unei anchete de dumping deschisa in luna iunie de catre Comisie, care are sase luni pentru a decide daca transforma taxele provizorii in masuri „definitive” valabile cinci ani.

Investigatia provine dintr-o plangere de dumping facuta in mai 2014 de grupul european din industria siderurgica Eurofer. Aceasta a fost facuta in numele producatorilor care reprezinta mai mult de un sfert din productia UE de produse plate laminate la rece din otel inoxidabil. Eurofer a salutat introducerea taxelor antidumping, spunand ca sunt un raspuns necesar la un val de importuri in UE, care este legat de supracapacitatea de pe piata chineza si care a impiedicat industria europeană sa devina profitabila. Taiwan are, de asemenea, o problema de supracapacitate structurala.

Sursa articol: http://www.dailysabah.com/money/2015/03/26/european-tariffs-on-stainless-steel-hit-china-taiwan

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian