Tata Steel considera ca preturile ridicate ale energiei, in Europa, sunt factor cheie de risc

Compania Tata Steel Ltd a inregistrat un profit trimestrial record de 12.548 de milioane de lire sterline in al treilea trimestru, stimulat de o performanta imbunatatita a operatiunilor sale europene. Dar preturile mai mari la energie in Europa reprezinta un risc, a spus Koushik Chatterjee, CFO Tata Steel.

Extrase editate dintr-un interviu:

Preturile materiilor prime energetice au crescut. Cum abordeaza compania aceasta problema?

A existat o tendinta inflationista in intreaga lume. Preturile la energie sunt mai mari in Europa si vedem asta ca pe un factor de risc. Dar cred ca aceasta problema este luata in discutie. In anumite privinte, va fi o iarna in care trebuie sa fim foarte atenti si sa luam masuri pentru a ne asigura ca expunerea noastra la preturile la energie este redusa, atat din perspectiva consumului, cat si in luarea de pozitii. Deci, cred ca asa cautam, in esenta, sa limitam impactul inflationist al acestor preturi asupra profitabilitatii.

Colegii dvs. cauta sa introduca o suprataxa de energie pentru a face fata costurilor in crestere.

In Europa, avem o suprataxa de carbon de 12 EUR pe tona si este in crestere. Cand nivelurile preturilor sunt ridicate, atunci cresterea costurilor este transferata catre clienti. Dar trebuie sa ne asiguram ca ne pastram actiunile interne pentru a ne imbunatati eficienta. De aceea consider ca aceasta suprataxa este logica.

Cat de mult se simte impactul politicilor chineze asupra sectorului siderurgic?

China s-a indepartat strategic de exporturi si se concentreaza pe nationalizarea propriei capacitati, astfel a redus productia.

Deci, impactul scaderii constructiei de proprietati imobiliare in China este parat de productia mai redusa din China, a declarat directorul financiar al Tata Steel. Este important sa intelegem ca impactul Chinei se diminueaza incet pe piata comertului maritim. Si asa cum vedem noi, va avea un impact din ce in ce mai mic asupra pietelor interne.

Otelul devine mult mai localizat decat globalizat, asa cum am vazut in ultimul deceniu. In timp ce China reprezinta inca 50-55% din capacitatea globala de otel, ei lucreaza la o anumita cale de consolidare, de reducere a amprentei de carbon si de concentrare pe o tehnologie mai buna si, in esenta, de producere a otelului pentru cererea Chinei.

Cum vedeti standardele stricte legate de emisiile de corbon care afecteaza furnizarea de otel?

Problema carbonului este o problema globala. Deci, aceste standarde legate de emisii sunt importante. De exemplu in Europa se propune lansarea taxei de ajustare a frontierei de carbon. Deci, legile din Europa devin mult mai stricte si asigura limitarea si reducerea emisiilor de carbon ale industriei siderurgice. Nu ar permite otelului importat sa vina, din orice parte a lumii, cu un element de carbon mai mare in otel.

De aceea, vedem lipsuri de aprovizionare in industria siderurgica. Si acesta este de fapt unul dintre motivele structurale pentru care preturile sunt mari, deoarece exista o oferta limitata.

Sursa articol https://www.livemint.com/

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply