Ce este otelul verde si de ce avem nevoie de el?

Odata ce schimbarile climatice si incalzirea globala sunt probleme din ce in ce mai importante in intreaga societate, utilizarea hidrogenului pentru a produce otelul verde devine foarte actuala.

otelul verde - Aisusteel

Sursa foto: Aisusteel.org

Productia de otel reprezinta 8% din totalul emisiilor globale de CO2. Emisiile provenite din productia de otel trebuie sa scada pentru ca industria sa atinga emisii nete zero pana in 2050. De asemenea,si pentru ca tarile sa isi indeplineasca angajamentele asumate in Acordul de la Paris.

Astazi, majoritatea otelului brut este produs prin utilizarea carbunelui. Cuptoarele industriale sunt foarte mari consumatoare de energie si se bazeaza pe carbonul fosil ca si combustibil. Pentru fiecare tona de otel produsa in mod conventional intre 1,5 si 3 tone de carbon fosil sunt eliberate in atmosfera.

Astfel devine tot mai evident ca trebuie sa schimbam modul in care producem otel. Tehnologiile alternative sunt in curs de dezvoltare in ultimele decenii. Gazul natural si hidrogenul pot fi utilizate pentru reducerea directa a minereului de fier (DRI-EAF). Companiile si inovatorii din intreaga lume cerceteaza tehnologiile de electroliza si testeaza captarea carbonului in proiecte pilot. Cu toate acestea, aceste tehnologii nu au transformat inca sectorul.

Cum se obtine otelul verde?

Otelul verde sau otelul neutru in carbon este pur si simplu otel obtinut cu cea mai mica amprenta de carbon posibila in prezent, care va varia de la producator la producator si va continua sa evolueze in timp. Acest produs poate fi obtinut folosind hidrogen verde generat din surse regenerabile de energie, mai degraba decat combustibili fosili.

Asa-numitul hidrogen verde, produs cu electricitate din surse regenerabile, nu emite decat vapori de apa. Multi o considera solutia energetica a viitorului. Cu atat mai mult cu cat hidrogenul poate fi stocat mult timp, spre deosebire, de exemplu, de energia eoliana sau solara.

Productia de otel verde va depinde de tehnologiile si infrastructura pentru producerea si manipularea hidrogenului verde la scara comerciala.

Sectorul otelului la nivel mondial este un emitator important de gaze cu efect de sera si, prin urmare, se afla sub o presiune crescuta in ceea ce priveste decarbonizare.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian