Utilizarea hidrogenului o solutie salvatoare pentru reducerea emisiilor de CO2

Industria siderurgica este responsabila pentru mai mult de 10% din emisiile totale de CO2.

S&P Global Ratings considera ca producatorii siderurgici trebuie mai intai sa planifice eficienta materiilor prime si a proceselor de productie, ajutati de tehnologii precum EAF. Dar, din cauza anilor de profitabilitate redusa, putini pot suporta facturile foarte mari pentru investitii.

O trecere a tehnologiei la cuptoare cu arc electric (EAF) ar permite o reducere majora a emisiilor, dar necesita investitii uriase pe care producatorii de otel nu si le pot permite in acest moment.

China, cel mai mare producator de otel din lume, isi propune sa creasca procentul de productie cu ajutorul EAF de la un nivel scazut de 10% la 20% pana in 2025. SUA sunt cu mult inainte, avand 67% din otel produs prin EAF, comparativ cu 41,5% in UE.

Utilizarea hidrogenul poate face parte dintr-o solutie viitoare, dar costul urias pentru a obtine un proces complet decarbonizat nu este fezabil pentru producatorii de otel in acest deceniu.

Exista cateva proiecte pilot care utilizeaza hidrogen experimentate de producatorii europeni de otel SSAB, ThyssenKrupp si ArcelorMittal, dar, probabilitatea unei lansari pe scara larga ramane redusa.

Industria siderurgica europeana trebuie sa evolueze mai rapid

Producatorii europeni de otel sunt dezavantajati, fata de colegii din SUA, din cauza reglementarilor mai stricte si a tehnologiei mai vechi si mai poluante a furnalelor. Cuptoarele pe baza de oxigen (BOF) reprezentand 59% din total. Initiativele UE de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cu 50% pana in 2030, in comparatie cu nivelurile din 1990, si de realizare a emisiilor nete zero in Europa pana in 2050, ii vor pune la incercare pe jucatorii europeni.

Ne asteptam ca schimbarile sa includa consolidarea companiilor mici, impreuna cu inchiderea facilitatilor vechi si mai putin competitive.

Utilizarea procedeului BOF tipic necesita aproape 2.000 kWh pentru fiecare tona de otel produsa, in timp ce procedeul EAF are nevoie de aproximativ 450kWh.

China este departe de Europa in cursa pentru reducerea emisiilor de CO2

China are unul dintre cele mai mari procente de utilizare a BOF pentru producerea otelului, adica aproximativ 90% din productia de otel brut utilizeaza acest procedeu.

Existenta unei industrii siderurgice mai “curate” este esentiala pentru ca China sa isi atinga obiectivele privind emisiile maxime de carbon pana in 2030 si emisiile nete zero pana in 2060. Obiectivele guvernului chinez includ cresterea procentului de utilizare a EAF la 20% pana in 2025.

Disponibilitatea redusa a fierului vechi in anumite tari, cum ar fi China si India, ar putea incetini tranzitia catre mai eficientul EAF.

 

 

Share
<< Inapoi

Leave a Reply