CCS este singura modalitate de a gestiona dioxidul de carbon provenit din producerea cimentului si a otelului

incalzire globalaSectoarele industriale, cum ar fi cele pentru fabricarea cimentului si a otelului, vor continua sa emita CO2 chiar daca vor trece la 100% energie regenerabila, spune Camilla Skriung, care solicita guvernului norvegian sa ia masuri acum – fara sa astepte finantarea UE.

Camilla Skriung este consilier la Organizatia pentru Resurse Emisii Zero (Zero), o organizatie norvegiana de mediu axata pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Ea a acordat un interviu pentru EURACTIV  (o retea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles) pe marginea unei calatorii de presa finantata de Gassnova, o intreprindere de stat norvegiana care sprijina dezvoltarea tehnologiilor CCS.

Captarea si stocarea carbonului (CCS) este o tehnologie prin care se capteaza pana la 90% din emisiile de dioxid de carbon (CO2) generate de utilizarea combustibililor fosili in productia de energie electrica si in procesele industriale, impiedicand dioxidul de carbon sa patrunda in atmosfera.

Majoritatea ONG-urilor de mediu sunt de obicei sceptice, daca nu chiar se opun CCS, dar Zero pare sa fie o exceptie notabila. De ce este asta?

Vedem captarea si stocarea carbonului ca parte a solutiei de combatere a incalzirii globale, pentru a ne asigura ca ramanem sub 2 ° C.

Ar trebui sa reducem emisiile in industriile cum ar fi cimentul, otelul, aluminiu, etanolul etc. De asemenea, trebuie sa avem grija de deseurile noastre, care produc cantitati considerabile de dioxid de carbon atunci cand sunt arse pentru recuperarea energiei, iar aceste emisii sunt doar in crestere la nivel global.

Toate aceste sectoare vor continua sa emita CO2, chiar daca utilizarea energiei regenerabile de catre industrie este desfasurata la 100%. Singura modalitate de a face fata acestor emisii este CCS. Deci, este o parte importanta a mixului pentru a aborda incalzirea globala.

Si nu avem timp sa asteptam sa apara alte tehnologii, asa ca ar putea fi ultima noastra sansa.

De ce CCS-ul este singura cale? Nu se pot utiliza energiile regenerabile?

Energiile regenerabile sunt utilizate pentru incalzire si energie in aceste industrii, iar eforturile trebuie sa continue sa instaleze energia regenerabila in fabricile respective la o scara mai mare decat in prezent.

Dar procesul industrial in sine – cum este produs cimentul, sa spunem – va continua sa emita gaze, indiferent de energia care este utilizata.

Deci, procesul chimic in sine produce emisii de CO2. Si, in prezent, este posibila numai o atenuare a acesteia cu captarea si stocarea carbonului.

Sursa articol: https://www.euractiv.com/section/energy/interview/norwegian-activist-ccs-is-the-only-way-to-deal-with-co2-from-cement-steel/

Share
<< Inapoi

Leave a Reply