Cea mai mare otelarie din Ucraina a fost bombardata de armata rusa

Iosif Stalin a ordonat constructia Uzinei de Siderurgie din Mariupol in 1930 – unul dintre mega-proiectele sale de industrializare a Uniunii Sovietice. Pentru o vreme, complexul a fost una dintre cele mai mari fabrici de otel din lume. Aproape un secol mai tarziu, un alt lider rus cu inclinatie stalinista, Vladimir Putin, a ordonat distrugerea acestuia.

Mariupol, imagini din satelit publicate de Maxar

Productia la una dintre cele mai mari fabrici de otel din Europa — uzina Azovstal din Mariupol, Ucraina — a fost suspendata de cand Rusia a invadat tara pe 24 februarie. Azovstal face parte din grupul Metinvest, care este controlat de cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Akhmetov.

Unele dintre echipamentele intreprinderilor metalurgice au fost trecute in modul de conservare la cald. Aceasta decizie a fost luata pentru a proteja muncitorii si pentru a pastra echipamentele. Acum, lucrurile arata si mai rau pentru al 12-lea producator de otel din lume.

Pe 20 martie, bombardamentele rusesti au afectat grav Azovstal. Uzina a produs singura aproape jumatate din productia de otel a tarii anul trecut. Daca Ucraina a pierdut 0,7% din productia anuala de otel doar in primele cinci zile de razboi, orice daune pe termen lung aduse fabricii va avea consecinte economice mult mai mari pentru tara si pentru cei mai mari clienti ai sai de otel.

Cele mai mari fabrici de otel din Ucraina detinute de principalul grup metalurgic al tarii, Metinvest, se afla in Mariupol.

Bombele cazute pe furnalele din Mariupol, orasul ucrainean aflat sub asediu rusesc, sunt un simbol al modului in care razboiul a dat peste cap piata otelului.

Lumea este axata pe impactul razboiului asupra pietelor globale de energie. Dar, alaturi de petrol, otelul este un stalp al economiei moderne. Marfa omniprezenta ce sta la baza lumii asa cum o stim, un material cheie in foarte multe domenii, de la zgarie-nori si masini pana cai ferate.

Au fost facute publice imagini de la locul bombardamentelor, care arata dezastrul din zona industriala a Mariupolului, orasul port la Marea Azov, distrus in proportie de 80-90% de atacurile constante ale armatei ruse.

„Mariupol gazduieste, de asemenea, cel mai mare port comercial din Marea Azov, de unde Ucraina exporta cereale, fier si otel, iar caderea orasului ar fi o lovitura economica pentru Ucraina si o victorie simbolica pentru Rusia.” scrie publicatia TheGuardian.

Parlamentarul ucrainean Lesia Vasylenko a postat un videoclip cu explozii care arata coloane groase de fum gri si negru care se ridica din cladiri. „Una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa a fost distrusa. Pierderile economice pentru Ucraina sunt uriase. Mediul este devastat”, a scris ea pe Twitter.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian