Empire State Building si Turnul Eiffel constructii metalice din otel

Empire State Building si Turnul Eiffel sunt doua constructii metalice din otel au dimensiuni impresionante si un design spectaculos. Sunt cunoscute in toata lumea, admirate si devenite chiar fundaluri extraordinare pentru filme celebre. Dincolo de aceste aspecte „glamour”, un fapt mai putin cunoscut publicului larg dar, desigur, esential, este acela ca, din motive structurale, majoritatea constructiilor sunt realizate din otel.

Constructii metalice din otel – Empire State Building

Constructii metalice din otel - Empire State Building

Situata in New York, orasul care nu doarme niciodata. Empire State Building este cea mai inalta cladire si simbol absolut al acestui oras. Cinefilii isi aminetsc, cu siguranta, de uriasa gorila King Kong catarata pe varful Empire State Building.

Un alt film celebru de care este legat simbolul New York-ului este „An Affair to Remember” (1957) cu Carry Grant si Deborah Kerr. Daca veti vizita New York-ul, trebuie sa mergeti la intersectia dintre Fifth Avenue si West Street 34. Acolo unde se afla acest celebru zgarie nori.

Timp de mai bine de 40 de ani, din 1931, cand a fost construita si pana in anul 1972, cand un alt colos, complexul de cladiri gemene World Trade Center, se nastea, Empire State Building.

A fost cea mai inalta constructie din lume, masurand 443,09 metri, dintre care 62 de metri are varful. Dupa tragicele evenimente din 11 septembrie 2001, cand complexul World Trade Center este distrus. Empire State Building redevine cea mai inalta cladire din New York City. Cel care avea sa devina „parintele” Empire State Building a fost nimeni altul decat arhitectul William F. Lamb de la firma Shrene, Lamb si Harmon.

Structura din otel a fost ridicata in timp record (13 luni). In mare parte din necesitatea de a termina constructia pentru ca spaiile de birouri sa fie inchiriate cat mai repede. Cladirea fiind ridicata in timpul crizei economice. Un alt motiv a fost acela de a obtine recunoasterea la nivel mondial pentru cea mai inalta cladire, aflandu-se in competitie cu cladirea Chrysler. Antreprenorii Starrett si Eken au reusit aceasta executie rapida printr-o planificare meticuloasă.

Grinzile din otel au fost comandate cu lungime exacta şi au ajuns la locul constructiei avand marcat pe ele pozitia exacta de asamblare in cladire. Pentru scheletul metalic s-au folosit 57.000 tone ce otel.

Turnul Eiffel
Constructii metalice din otel - Turnul eiffel

Paris: capitala modei, a parfumurilor si a extravagantei. Turnul Eiffel, constructie faimoasa cu valoare de simbol, din schelet de otel, reprezantativă pentru Franta, nu putea lipsi din peisaj. Construcţia, ce masoara 324 de metri inaltime, a fost conceputa de catre Emile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel & Co. Gustave Eiffel, initial reticent cu privire la proiectul indraznet, a devenit ulterior un mare sustinator al sau si a cumparat brevetul, potrivit Wikipedia.org. Simbolul Frantei, construit intre ianuarie 1887 si martie 1889,  are o inaltime de 324 m. Incluzand antena din varf, adaugata ulterior. Constructia poarta numele inginerului Gustave Eiffel, cel care a fondat si dezvoltat o companie specializata in constructii metalice.

Pentru realizarea sa au fost necesare 7300 tone de otel (18038 piese din otel imbinate intre ele prin nituri) din 10100 tone greutate totala.

Construirea acestui turn ar avea origini solide romanesti. Daca dam crezare unui articol aparut în ziarul din perioada comunista “Flamura Prahovei”, intitulat “Turnul Eiffel şi linia ferata Ploiesti-Predeal”. Aici se precizeaza faptul ca arhitectul Gustave Eiffel ar fi preluat tehnologia de constructie a turnului dupa o constructie a inginerului roman Gheorghe Panculescu.

Metoda care i-a fost atribuita presupunea o tehnologie de imbinare a placilor de otel cu nituri. Eiffel ar fi preluat metoda de constructie cu prilejul unei vizite in Romania, facuta in perioada 1878-1879.

Initial, Turnul Eiffel nu a fost primit cu “bratele deschise” de public, deoarece era considerat inestetic. In timp, el a ajuns să fie nu doar un simbol, ci si monumentul cel mai copiat din lume, avand peste 30 de replici. Dintre acestea, cele mai cunoscute imitatii se afla in Las Vegas si Tokyo.

Si in Romania gasim o copie a celebrei constructii. Ea masoara 50 de metri si se afla in orasul Slobozia. 

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian