De ce constructiile pe structura metalica sunt rezistente la evenimente seismice?

Constructiile pe structura metalica sunt mult mai rezistente la daunele provocate de cutremure. Evenimentele seismice si cutremurele deterioreaza multe cladiri in fiecare an. Otelul are proprietati distincte care pot anula unele dintre problemele care cauzeaza cedarea altor materiale. Este, de asemenea, accesibil si de obicei disponibil. Cladirile din otel sunt foarte rezistente la activitatea seismica din mai multe motive:

Otelul este usor

Unul dintre principalele beneficii ale utilizarii otelului pentru o cladire este acela de a fi foarte usor mentinand in acelasi timp un nivel ridicat de rezistenta. Materiale usoare si rezistente, cum ar fi otelul elimina unele dintre problemele care fac cladirile traditionale vulnerabile la cutremure. O presiune mai mica este pusa pe diferite componente in timpul unui eveniment seismic, datorita greutatii scazute a otelului. Concluzia este ca structurile din otel  au tolerante mai ridicate, astfel incat cutremurele provoaca mai putine daune.

Otel este flexibil

Desi otelul este rezistent, este de asemenea flexibil. Se poate deforma chiar si rasuci in aproape fiecare directie, fara a-si pierde integritatea structurala. Flexibilitatea este unul dintre cele mai importante aspecte ale cladirilor in zonele care sunt predispuse la cutremure. Flexibilitatea otelului va permite unei cladiri sa supravietuiasca cu usurinta unei activitati seismice moderate fara a cauza daune structurale reale. Otelul este diferit de lemn sau beton, deoarece miscarea aliajului nu provoca daune permanente materialul.

Otelul poate fi folosit pentru a crea componente mari de constructii

Faptul ca otelul este usor si rezistent permite fabricarea de componente mari de constructie. Acestea ar putea fi coloane mari, grinzi sau panouri de perete. Elementele mari de constructie sunt importante pentru a proteja o structura de evenimente seismice, deoarece acestea sunt in masura sa se rasuceasca si sa se miste fara a se rupe. Componentele mari au un nivel ridicat de elasticitate in comparatie cu elementele formate din mai multe parti mici/ distincte imbinate cu adezivi sau buloane.

Otelul este foarte rezistent

Ceea ce nu poate fi trecut cu vederea este rezistenta otelului. Un alt motiv pentru care structurile realizate din otel se comporta bine in timpul cutremurelor este pur si simplu din cauza structurii moleculare a aliajului. Otelul nu se va sfarama sau rupe ca alte materiale de constructii. Acesta are un randament mare al greutatii, astfel incat, chiar daca o greutate in plus este plasata pe cladire in timpul activitatii seismice nu va depasi tolerantele otelului. Acest lucru permite ca o constructie sa supravietuiasca cu usurinta unui cutremur.

Constructiile pe structura metalica pot fi proiectate pentru a rezista la cutremure

Otelul este o alegere populara pentru cladiri rezistente la cutremure, deoarece are proprietati unice care nu sunt prezente in alte tipuri de materiale. Multe constructii folosesc o combinatie de betoan special si alte materiale, cum ar fi bambus sau material plastic. Otelul da designer-ilor si inginerilor libertatea de a crea o cladire care indeplineste toate recomandarile si tolerantele pentru a supravietui unui eveniment seismic. De asemenea, este un material de constructie usor acesibil si necostisitor, in comparatie cu alte optiuni mai exotice disponibile astazi.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian