Consumul aparent de otel in recesiune in 2023

consumul aparent de otel

Consumul aparent de otel inregistreaza o recesiune in 2023 pe fondul provocarilor atat politice, cat si economice.

„Perspectivele sectorului siderurgic european devin mai sumbre in fiecare trimestru. Tensiunile globale, criza energetica nerezolvata, inflatia ridicata, conditiile economice inasprite si cotele de import istoric ridicate determina sugrumarea productiei. Aceasta situatie are un impact negativ asupra cererii de otel. Este esential ca factorii de decizie din UE sa intreprinda actiuni urgente pentru a mentine Europa in cursa mondiala a tehnologiei curate”, a declarat Axel Eggert, director general al EUROFER.

In al doilea trimestru al anului 2023, consumul aparent de otel a inregistrat a cincea scadere consecutiva (-7,6%), totalizand 35,6 milioane de tone.

Acest volum, desi mai mare decat trimestrul precedent, este inca sub nivelurile din 2021 si prima jumatate a anului 2022. Tendinta negativa este de asteptat sa continue cel putin inca un trimestru. Astfel, vom inregistra o reducere mai profunda a consumului aparent de otel pentru intregul 2023 (-5,2%, estimare anterioara -3%).

Se marcheaza a patra recesiune anuala din ultimii cinci ani (-7,2% in 2022). In 2024, se preconizeaza o revenire mai puternica (+7,6% de la +6,2%). Dar aceasta redresare este conditionata de evolutiile pozitive inca foarte incerte ale perspectivelor industriale si ale cererii de otel.

Consumul aparent de otel influentat de conflictul Israel – Hamas

Economia Europei se pregateste pentru efectele de unda ale conflictului in escaladare dintre Israel si Hamas. Acest conflict ar putea distruge sentimentul ca lucrurile incep sa arate mai pozitiv la 20 de luni de la invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Se preconizeaza perturbari in lanturile de aprovizionare pentru petrol, otel si diferite metale. Intr-adevar, daca se prelungeste, conflictul ar putea afecta negativ preturile otelului, precum si multe alte marfuri.

In mod direct conflictul prelungit ar putea afecta grav exporturile de otel din Turcia catre Israel si ar putea perturba aprovizionarea cu fier vechi din Israel catre Turcia.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian