Modul corect de depozitare/prelucrare tabla zincata

Pentru a va proteja investitia este necesar sa cunoasteti modul corect de depozitare/prelucrare tabla zincata.

Desi parerea generala a utilizatorilor de tabla zincata este ca acest material nu rugineste, in realitate, situatia este diferita. Depozitata si prelucrata necorespunzator, tabla zincata devine, dintr-o investitie extraordinara, un esec rasunator.

Din respect pentru clientii nostri si banii lor, H Metal va ofera cateva sfaturi utile pentru depozitarea/prelucrarea tablei zincate in conditii optime. Stim din experienta ca sunt destule situatii in care clientii nu cunosc faptul ca tabla zincata poate rugini.

Ea este folosita pentru realizarea de acoperisuri, pereti exteriori/despartitori, carcase pentru aparatura, tubulatura de aer conditionat, pentru construirea diverselor piese. Deoarece are o rezistenta crescuta in timp la actiunile apei, prafului si razelor solare, comparativ cu alte materiale.

Depozitare/prelucrare tabla zincata – situatiile in care se distruge stratul protector de zinc

Atunci cand tabla este depozitata in aer liber, in pachete, si intra in contact cu apa de pe lateral, provenita de la ploaie sau de la alte surse, se poate declansa fenomenul de electroliza inversa. Sunt de ajuns numai cativa stropi care sa ajunga intre foile de tabla. Din acel moment, materialul este compromis. Stratul protector de zinc din zona afectata de umezeala incepe sa se desprinda de pe table. Si se transforma intr-un praf gri.

Daca veti folosi tabla afectata, intr-un an de zile aceasta va rugini. Practic, va trebui sa o inlocuiti, fapt ce necesita noi cheltuieli, deci veti pierde bani.

Atentie! Intotdeauna partea exterioara a foii de deasupra pachetului de tabla arata perfect. Nefiind afectata de o alta tabla cu care sa declanseze fenomenul de electroliza inversa. Daca un pachet a stat mai mult de 5 zile afara, in umezeala, cu siguranta foile din interior vor fi afectate.

Nici depozitarea in medii cu diferenta mare de temperatura intre zi si noapte nu reprezinta o solutie. Electroliza inversa se poate declasa in spatii unde diferenta de temperatura, dintre zi si noapte, este mai mare de 10 grade Celsius. Acest fapt duce la aparitia condensului in interiorul pachetului de table si ulterior la aparitia fenomenului de electroliza inversa.

Cum trebuie sa depozitam foile de tabla

Depozitare/prelucrare tabla zincataEste indicat ca tabla sa se depoziteze pe paleti de lemn in depozite cu o buna ventilatie in care nu sunt diferente de temperatura mai mari de 10 grade Celsius intre zi si noapte. Daca, totusi, trebuie sa depozitati tabla afara, acoperiti-o ermetic, mai ales pe lateral. Prima data cu materiale absorbante care nu produc condens, gen hartie cerata sau material textil – prelata. Folia de plastic produce condens, deci nu o folositi!

Daca prin interventia mecanica asupra tablei zincate se atinge o temperatura de peste 600 grade Celsius, stratul de zinc se deterioreaza. Astfel, daca tabla este taiata cu flex sau cu autogen, pe zona taieturii, de o parte si de alta a zonei de taiere, stratul de zinc se topeste si/sau se supraincalzeste distrugandu-se. In aceste zone va aparea rugina care, in timp, se va extinde.

Tabla se poate retusa cu vopsea pe baza de zinc (zincare la rece) sau se poate acoperi cu un strat protector de zinc. Insa, in timp, aceste zone retusate vor rugini. Deoarece doar zincarea uniforma, facuta in fabrica, poate asigura o rezistenta de durata.

Pentru protectia tablei zincate este indicat ca aceasta sa se prelucreze cu scule/unelte ce nu incalzesc tabla, respectiv, prelucrare la rece.

Articole similare:

Cat siliciu trebuie sa aiba otelul pentru zincare?

Diferente intre cornier laminat si cornier ambutisat

Marci si clase de otel pentru constructii

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian