Comportarea grinzilor din otel

H Metal distribuie la cerere produse metalice necesare pentru confectionarea de grinzi din otel.

Grinzile sunt  elemente de rezistenta orizontale, care preiau actiunile verticale gravitationale si le transmit elementelor de rezistenta verticale.

Actiunea structurala a unei grinzi este reprezentata de fortele interne numite: momente de incovoiere si forte de forfecare. Comportamentului oricarei grinzi se caracterizeaza prin amploarea si distributia acestor forte. In orice punct al grinzii, forta de forfecare interna si momentul de indoire intern poate fi reprezentat ca perechi de forte.

Performanta oricarei grinzi este dependenta de geometria sectiunii transversale, nu numai de dimensiunile fizice, ci si de forma. Grinzile din otel sunt disponibile intr-o varietate de forme ale sectiunii transversale. Acestea includ sectiuni deschise si sectiuni inchise sau tuburi. In practica profilele I sunt cel mai frecvent utilizate pentru grinzi in cladiri. Tevile rectangulare pot fi folosite pentru grinzi de margine, in cazul in care sunt necesare anumite detalii de margine.

Tipuri de grinzi din otel

Grinzile pot fi sectiuni standard sau special fabricate. Ambele sectiuni deschise si inchise sunt produse intr-o mare varietate de dimensiuni standard (de serie) printr-un proces de laminare la cald. Sectiunile standard sunt utilizate, in general, deoarece acestea sunt usor accesibile si sunt economice.

Grinzi pot fi curbate pentru a reduce deformarea globala sau pur si simplu pentru a crea forme mai interesante. Acest lucru se realizeaza printr-un proces specializat de indoire. Pentru grade mici de curbura, calculele de proiectare a grinzilor nu sunt diferite de cele ale unei grinzi drepte. Cu toate acestea pentru grinzi curbate semnificativ, acțiunea structurala devine cea a unui arc.

Comportamentul de indoirea este legat de momentul de inertie si de modulul sectiunii grinzii. Acestea depind de dimensiunea si forma sectiunii transversale si sunt indicate in tabelele standard pentru toate sectiunile laminate.

Rezistenta la incovoiere poate fi limitata de rezistenta materialului, flambajul  lateral de rasucire sau flambajul local.

Comportamentul unei grinzi este in principal afectat de deschidere, incarcare, modul cum este sprijinita, materiale si de sectiunea transversala.

Pentru aceeasi deschidere si  incarcare, trei lucruri afecteaza performanta unei grinzi:

– modul in care grinda este sustinuta

– proprietatile materialului

– geometria sectiunii transversale a grinzii

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian