Doua lucruri utile pe care poate nu le stiai despre otel

Astazi iti prezentam doua lucruri utile pe care poate nu le stiai despre otel. Acest material este unul dintre cele mai versatile aliaje din lume, cu aplicatii extrem de diverse.

1. Tehnologia fabricarii otelului cunoscuta din vremuri stravechi

Se stie ca procesul Bessemer a declansat revolutia industriala. Henry Bessemer a oferit omenirii o tehnologie ieftina si rapida pentru a produce otel in masa.

Insa istoricii si arheologii au descoperit ca tehnologia producerii otelului era cunoscuta de vechii chinezi inca din secolul al II-lea i.Hr, cu mult inainte de inventia emblematica a lui Henry Bessemer. In vremea dinastiei Tang – in secolele VII-X d.Hr. – uneltele agricole din otel erau deja raspandite.

De asemenea, sabiile de Damasc – ale caror secrete de productie s-au pierdut de atunci – au fost fabricate din otel indian Wootz. Primele mentiuni despre acest otel dateaza din secolul al III-lea i.Hr.

Otelul Wootz avea o compozitie uniforma de 1–1,6% carbon si putea fi incalzit si forjat in bare pentru a fi folosit ulterior pentru diverse produse, cum ar fi celebrele sabii medievale de Damasc.

Lucruri utile despre otel – Calitatea otelului depinde de compozitia chimica si de tratamentul termic

Otelul este un aliaj fabricat din minereu de fier si fier vechi. Acestea sunt topite impreuna pentru a forma fonta bruta, care este o forma bruta de fier neprelucrat.

Procentul de carbon din otel decide clasa acestuia. Otelul care are un continut ridicat de carbon este fragil, cu capacitate de sudare si ductilitate scazuta. Un procent mai mare de carbon creste duritatea si rezistenta otelului, dar il face predispus la fracturare. Otelul cu un procent scazut de carbon de 0,10 pana la 0,25% este, prin urmare, preferat pentru constructii sau lucrari structurale.

In alegerea clasei de calitate a otelului, atunci cand executati constructii metalice sudate, trebuie sa tineti cont de:

– natura solicitarilor;

– grosimea produsului;

– temperatura de expoatarea a constructiei.

Potrivit World Steel Association, exista peste 3.500 de tipuri diferite de otel cu proprietati fizice, chimice si de mediu unice.

Otelul poate fi clasificat in patru grupe in functie de compozitia chimica:

  1. Otel carbon;
  2. Otel aliat;
  3. Otel inoxidabil;
  4. Otel pentru scule.

H Metal distribuie produse de otel de cea mai buna calitate, atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul Uniunii Europene.

Pentru a obtine o oferta si informatiile referitoare la produsele comercializate de noi, va invitam sa ne contactati pe adresa de email office@h-metal.ro

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian