Marci si clase de otel pentru constructii

Pentru cei care nu sunt familiarizati foarte bine cu toate detaliile tehnice din domeniul otelurilor pentru constructii, apare urmatoarea intrebare: „Cum interpretam corect notatia unor marci si clase de otel definite in litere si cifre?”

Standardele de calitate a otelurilor pentru constructii conform EN 10025-2/2004 sunt urmatoarele:

S185

S235JR     S235JO     S235J2

S275JR     S275JO     S275J2

S355JR     S355JO     S235J2     S355K2

Aceasta simbolizarea alfanumerica cuprinde marca de otel (S185, S235, S275, S355)  si clasa de calitate corespunzatoare (JR, JO, J2, K2).

Marci si clase de otel – descrierea acestora

Marca de otel contine simbolul S (care se refera la grupa de otel – otel de constructii) si numarul 185, 235, 275 sau 355 care exprima valoarea minima a limitei de curgere exprimata. Marcile de otel difera intre ele prin caracteristici mecanice.

In cadrul fiecarei marci otel se definesc mai multe clase de calitate:

JR – clasa de calitate pentru produse cu valoarea minima a energiei de rupere la incovoiere prin soc  de 27J la +20 grade C.

JO – clasa de calitate pentru produse cu valoarea minima a energiei de rupere la incovoiere prin soc  de 27J la 0 grade C.

J2 – clasa de calitate pentru produse cu valoarea minima a energiei de rupere la incovoiere prin soc  de 27J la -20 grade C.

K2 – clasa de calitate pentru produse cu valoarea minima a energiei de rupere la incovoiere prin soc  de 40J la -20 grade C.

Clasele de calitate, care diferentiaza otelurile in cadrul acelorasi marci. Acestea pun in evidenta, pe de o parte comportarea buna la sudare. Iar pe de alta parte siguranta sudurilor si a pieselor sudate, prin asigurarea tenacitatii si evitarea ruperilor fragile. Otelurile din clasele de calitate JR, JO, J2 si K2 au in general capacitate de sudare pentru toate procedeele de sudare. Sudabilitatea creste de la JR la K2.

Nu toate tipurile de otel sunt sudabile. Compozitia chimica a aliajului influenteaza comportarea acestuia la sudare. Cu cat creste continutul de carbon din compozitia chimica a otelului, cu atat sudarea devine mai delicata.

In alegerea clasei de calitate a otelului, atunci cand executati constructii metalice sudate, trebuie sa tineti cont de:

– natura solicitarilor;

– grosimea produsului;

– temperatura de expoatarea a constructiei.

Articole similare:

Diferenta intre OL 37 si OL 52

De ce este utilizat otelul in constructii?

Laminare la cald vs. laminare la rece

 

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian