Otelul si criza imobiliara din China

Otelul si criza imobiliara din China sunt strans legate. Criza imobiliara ameninta sa traga in jos o treime din industria siderurgica a Chinei. Otelarii care au produs peste un miliard de tone anul trecut.

In China, otelul este utilizat cu preponderenta in sectorul constructiilor. Piata imobiliara (in special segmentul cladirilor industriale si ale spatiilor de birouri)  genereaza cel mai ridicat consum de otel.

Otelul si criza imobiliara

Otelul si criza imobiliara din China – ce spun strategii financiari

Goldman Sachs, una dintre cele mai influente institutii financiare din lume, vede cum o criza invaluie sectorul imobiliar din China.

Problemele din sectorul imobiliar chinez au inceput in 2020, cand Beijingul a inceput sa interzica creditele obtinute usor de catre companiile imobiliare. Acest fapt a dus la o criza financiara pentru marii dezvoltatori.

Strategii au explicat ca eforturile guvernului de a reduce indatorarea excesiva in sector s-au transformat intr-o criza in toata regula. Proprieatrii ipotecari refuzand sa mai plateasca ratele pentru locuintele neterminate.

In China, firmele de imobiliare pot vinde case inainte de a le finaliza. Iar clientii trebuie sa inceapa rambursarea creditelor inainte sa intre in posesia noilor proprietațti. Aceste fonduri sunt folosite pentru a finanta constructia de catre dezvoltatori.

Scade cererea de cumparare a otelului pe piata imobiliara

Goldman Sachs Group Inc. vede cererea de otel in scadere cu 5% in acest an.

Si analistii de la Bloomberg spun ca boicotul de pe piata chineza va lovi in primul rand cererea de otel in acest trimestru. Ar urma apoi aluminiul si cupru. Ramane de vazut reactia guvernului de la Beijing si daca aceasta va influenta piata.

Daca interventia politica eficienta, in timp util, nu se materializeaza, dificultatile de pe piata imobiliara se vor prelungi. Iar efectele vor aparea asupra diferitelor sectoare din China, dincolo de lantul valoric imediat al sectorului imobiliar.

Incetinirea sectorului imobiliar a afectat deja unii indicatori economici, cum ar fi investitiile in active fixe xi componenta vanzarilor de mobila a vanzarilor cu amanuntul.

Constructiile reprezintă 55% din cererea de otel din China. Datele oficiale arata ca vanzarile de locuinte rezidentiale au scazut cu 32% in prima jumatate a acestui an fata de acum un an. Cercetarile din industrie indicand ca cei mai mari 100 de dezvoltatori au vazut probabil performante si mai slabe, cu vanzarile scazute cu 50%.

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian