Suedia experimenteaza productia de otel fara combustibili fosili

Suedia vrea sa fie prima tara din lume care aduce pe piata otel produs fara combustibili fosili. Fabrica pilot Hybrit este situata in nordul Suediei.

La acest proiect lucreaza un consortiu format din SSAB, compania miniera LKAB si compania energetica Vattenfall. Scopul lor este sa dezvolte un lant complet (de la mina la produsul finit) fara a fi utilizati combustibili fosili. In fiecare zi sunt produse aici aproximativ 6.000 de tone metrice de fier. Produsul final – otelul – este transformat in mașini si utilaje miniere.

Industria siderurgica de astazi nu este deloc ecologica. SSAB este in prezent cel mai mare poluator din sectorul industrial suedez si responsabil pentru aproximativ 14% din emisiile totale de CO2 din Suedia. La scara globala, industria siderurgica reprezinta aproximativ 10% din toate emisiile de dioxid de carbon. Dar o lume fara otel nu pare sa fie o optiune in momentul. Este inca unul dintre cele mai importante materiale de constructie ale lumii moderne. O alternativa buna si accesibila nu este previzibila in viitorul apropiat. Deci, singura optiune pare sa fie aceea de a face sectorul sa devina ecologic.

Aici au loc experimente prin inlocuirea carbunelui cocsificat – facut din carbune solid – cu hidrogen. In loc de CO2, acest proces eliberează doar apa. Vattenfall furnizeaza hidrogenul pentru acest proces.

In acest moment, cantitatea de „otel verde” produsa la uzina Hybrit este inca modesta. Dar daca incercarile de aici se dovedesc reusite, productia pe scara larga ar trebui sa inceapa in 2026.

Hidrogenul a fost deja recunoscut de vicepresedintele UE, Frans Timmermans, drept „noua stea rock a sectorului energetic”. Asa-numitul „hidrogen verde”, produs cu electricitate din surse regenerabile, nu emite decat vapori de apa. Multi o considera solutia energetica a viitorului. Cu atat mai mult cu cat hidrogenul poate fi stocat mult timp, spre deosebire, de exemplu, de energia eoliana sau solara.

Totusi, acest proces necesita multa energie electrica. Odata ce productia de „otel verde” este in functiune, va necesita aproximativ 15 TWh in fiecare an. Aceasta reprezinta peste o zecime din consumul total de energie electrica din Suedia. Partenerul LKAB a calculat chiar ca, daca intreaga industrie siderurgica suedeză ar trece la productia fara combustibil fosil, consumul sau de energie ar constitui atunci o treime din consumul tarii.

Cu toate acestea, pozitia de plecare este buna, potrivit grupului energetic Vattenfall. Mikael Nordlander, managerul de dezvoltare al Vattenfall, a declarat ca „Suedia are un surplus urias. De fapt, peste 25 TWh de energie electrica a fost exportata anul trecut……..Vedem mari oportunitati de a extinde productia pe termen lung.”

Unul dintre primii clienti pentru „otelul verde” este marca suedeza de masini Volvo Cars. In cinci ani, compania vrea sa treaca la otel fara combustibili fosili pentru cele 800 de mii de masini care ies din linia de asamblare in fiecare an.

Consortiul din spatele Hybrit isi propune sa realizeze o productie anuala de 1,1 milioane de tone metrice de otel cu emisii zero, care sa fie marita la aproximativ 2,7 milioane de tone metrice pana in 2030. Totusi, aceasta ramane o fractiune din cele 1860 de milioane de tone metrice de otel produse la nivel global . Daca industria siderurgica doreste cu adevarat sa incetineasca schimbarile climatice, toti ceilalti producatori de otel vor trebui sa se alinieze.

Sursa articol - https://innovationorigins.com/en/sweden-experiments-with-fossil-free-steel/

Share
<< Inapoi

Leave a Reply