Tipuri si diferente intre oteluri – OL 37 si OL 52

Pentru a executa corect o constructie este necesar sa se cunoasca de cate tipuri si ce diferente sunt intre oteluri. In constructiile metalice otelurile sunt clasificate in functie de marca otelului (rezistenta la intindere). Otelurile cel mai frecvent utilizate, in Romania, pentru realizarea constructiilor metalice sunt urmatoarele: OL 37, OL 44, OL 52.

OL este un simbol literar care face referire la domeniul de utilizare a otelului. Este un otel de uz general, utilizat in mod curent la realizarea constructiilor metalice. Numarul care insoteste simbolul literar indica rezistenta minima de rupere (kg/mm²).

OL 37 – este numit otel normal de constructii, indeplineste intr-o mare masura conditiile impuse in mod normal otelurilor in constructii. Mai este denumit si „moale” sau „ductil”. Are echivalentul  Fe 360/Euronorm.

OL 44 – tipul acesta de otel este utilizat pentru fabricarea elementelor de constructii solicitate puternic si  realizarea niturilor utilizate la asamblarea elementelor confectionete din OL 52. Are o limita de curgere incadrata intre cea a otelului normal OL 37 si a celui superior OL 52.

OL 52 – este otelul cu caracteristicile mecanice de rezistenta cele mai inalte. Se recomanda a fi utilizat pentru constructiile foarte intens solicitate. Are echivalentul Fe 510/Euronorm.

Tipuri si diferente intre oteluri – OL 37 si OL 52

Atunci cand alegeti intre un otel OL 37 si unul OL 52 trebuie sa tineti cont de urmatoarele:

 • in cazul incarcarilor repetate alternate si pulsatorii, rezistentele la oboseala, a celor doua oteluri, nu difera mult;
 • reducerea sensibila a consumului de otel (si a greutatii elementelor de constructie) prin utilizarea otelului OL 52 este recomandata in cazul solicitarilor statice mari sau a celor variabile oscilante, la care influenta incarcarilor utile, fata de cele permanente, este mica;
 • prelucrarea si sudarea otelurilor OL 52 este mai dificila;
 • otelul OL 52 are un cost mai mare decat cel OL 37.

Simbolizare alfanumerica

Se mai foloseste o simbolizare alfanumerica, care este echivalenta, dar nu identica cu cele de mai sus:

 • S 235 echivalent cu OL 37, S 275 echivalent cu OL 44, S 355 echivalent cu OL 52;
 • Litera S simbolizeaza grupa de otel ( otel de constructii), iar numarul 235/ 275/ 355 specifica limita de curgere (N/mm²).
Share
<< Inapoi

2 răspunsuri la “Tipuri si diferente intre oteluri – OL 37 si OL 52”

 1. erminaesd4o2 spune:

  aveti idee ce fel de bare de otel se folosesc la casele pe structura metalica?

  • hmetal spune:

   Buna ziua,
   multumim pentru mesajul transmis.
   Pentru casele pe structura metalica se pot utiliza o gama foarte larga de produse metalurgice. In functie de particularitatile constructiei proiectantul va poate recomanda cea mai buna varianta de profile metalice. La fel ca si la o casa normala, la proiectarea unei case pe structura metalica se iau in calcul detalii cum ar fi: particularitatile terenului, suprafata construita, numarul de nivele, deschiderile, greutatea incarcaturii pe nivel, greutatea stratului de zapada si forta vanturilor care actioneaza asupra constructiei in functie de zona unde se construieste, etc. Va recomand sa luati legatura cu un proiectant iar dupa ce aveti un extras de materiale din proiect putem relua discutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian