Ce tipuri de otel exista?

Strict vorbind, stim ca exista multiple tipuri de otel. Acesta fiind doar un alt tip de aliaj de fier, dar care are un continut de carbon mult mai mic decat fierul forjat. De asemenea, alte metale sunt adesea adaugate pentru a-i da proprietati suplimentare. Otelul este un material uimitor si atat de util. De aceea avem tendinta sa vorbim despre el ca si cum ar fi un metal de sine statator.

Cu toate acestea, este important sa ne amintim doua lucruri:

– in primul rand, otelul este intr-o proportie covarsitoare realizat din fier;

– in al doilea rand, exista literalmente mii de diferite tipuri de otel, multe dintre ele tocmai proiectate pentru a avea anumite proprietati in conditii foarte stricte.

General vorbind, otelurile se impart in patru grupe:

1.Oteluri carbon;

2.Oteluri aliate;

3.Oteluri de scule;

4.Oteluri inoxidabile.

Aceste nume pot fi confuze, deoarece toate oteluri aliate contin carbon (asa cum fac toate celelalte oteluri). Iar toate oteluri carbon, de scule si inoxidabile sunt, de asemenea, aliaje.

Tipuri de otel

1.Otelurile carbon

Marea majoritate a otelului produs in fiecare zi (in jur de 80-90 la suta) este ceea ce numim noi otel carbon, desi contine doar o cantitate mica de carbon, uneori, mult mai putin de 1 la suta.

Acestea pot fi clasificate, la randul lor, in functie de continutul de carbon:

a)      Oteluri cu continut scazut de carbon,  pana la 0,3 % carbon

b)      Oteluri cu continut mediu de carbon, au intre 0,3 si 0,6 % carbon

c)       Oteluri cu continut ridicat de carbon, intre 0,6 – 1 % carbon

d)      Oteluri cu un continut foarte ridicat de carbon, 1 – 2%

O gama larga de elemente diferite pe care le utilizam in viata de zi cu zi sunt realizate din oteluri carbon, de la caroserii auto la carenele navelor de razboi.

2.Oteluri aliate

Pe langa fier si carbon, oteluri aliate contin unul sau mai multe alte elemente, cum ar fi crom, cupru, mangan, nichel, siliciu, sau vanadiu. In oteluri aliate, aceste elemente suplimentare fac diferenta si ofera unele caracteristici suplimentare importante sau imbunatatite in comparatie cu otelurile carbon obisnuite. Oteluri aliate sunt, in general, mai rezistente, mai grele, mai dure si mai durabile decat otelurile carbon.

3.Oteluri de scule

Otelurile de scule sunt aliaje rezistente special utilizate pentru fabricarea diverselor scule utilizate in operatiile de prelucrare a produselor metalice sau nemetalice, matrite si piese de masini. Sunt realizate din fier si carbon. Si au elemente suplimentare, cum ar fi nichel, molibden, tungsten sau pentru a da duritate suplimentara si rezistenta la uzura. Otelurile de scule sunt, de asemenea, supuse procesului de temperare. Atunci cand otelul este incalzit mai intai la o temperatura ridicata, apoi se raceste foarte repede, apoi se incalzeste din nou la o temperatura mai scazuta.

4.Oteluri inoxidabile

Este otelul pe care il veti vedea, probabil, cel mai des utilizat pentru tacamuri de uz casnic, foarfece si instrumente medicale. Inoxul (otelul inoxidabil) contine o proportie mare de crom si nichel, este foarte rezistent la coroziune si alte reactii chimice, si foarte usor de curatat, lustruit si sterilizat.

Inoxul este impartit in diferite clase si finisaje de suprafata. In functie de mediul la care trebuie sa reziste, alegem un otel inox :

– austenitic;

– feritic;

– martensitic;

– duplex.

Articole similare:

Otelul electric

Ce este un otel calmat?

H Metal distribuie produse de otel de cea mai buna calitate, atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul Uniunii Europene.
Pentru a obtine o oferta si informatiile referitoare la produsele comercializate de noi, va invitam sa ne contactati pe adresa de email office@h-metal.ro

Share
<< Inapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Categorii


Taguri

ro_RORomanian